A telek egy meghatározott helyrajzi számon nyilvántartásba vett földterület – mondja az építési törvény. Értékelése főként piaci alapon történik. 

Számtalan cikk és vélemény íródott már abban a témában, hogy mit néz egy értékbecslő, mire figyel, ha egy lakás, vagy egy ház értékbecslési folyamatáról van szó. Nem kevéssé izgalmas téma azonban, hogy mi az, amit egy telek esetén figyel és számba vesz. Nem tekinthetünk el ettől, hiszen jól tudjuk: az, hogy milyen lesz a család otthona, első lépésként mindenképpen az építési telek tulajdonságain múlik.

Az értékbecslés folyamata telek esetében más, mint egy lakásnál, vagy családi háznál. Hogy mit jelent ez pontosan? Nem mást, mint azt, hogy ilyenkor ugyanis nem egy meglévő helyzetet kell a lehető legalaposabban elemezni. Sokkal inkább az abból adódó lehetőségeket és gátló tényezőket muszáj pontosan látni. Ez meglehetősen magas szintű szakértelmet igényel, ezért mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy bízzuk is szakértőre ezt a folyamatot.

De mit figyel egy értékbecslő, ha az építési telek?

  1. Fontosak azok az adottságok, amelyek megmutatják a lehetőségeket egy, a telekre tervezhető ingatlan esetében. Ilyen a beépítési százalék, tehát, hogy mekkora része építhető be a teleknek. Nagyon fontos szám ez, talán az egyik legfontosabb. De nem elhanyagolható a zöldterület mutató sem, amely azt hivatott jelezni, hogy mekkora zöldterületet kell hagyni a telekből.
  2. A leendő épület adatai közül is jó néhányat megköthet az, hogy a telek milyen kondíciókat enged. Így a minimális és maximális magasság is kötött, az ingatlanon elhelyezhető ablakok száma is, és fontos, hogy tisztázzuk az elő-, az oldal-, és hátsó kert nagyságát is.
  3. A tulajdonjog kérdése is felmerül itt, ugyanis azt is meg kell nézni, hogy a telekhez vezető útnak ki a tulajdonosa. Fontos az is, hogy ha magántulajdonú a bevezető út, akkor azt kik jogosultak használni (szorgalmi jog).
  4. Nem számokról szól, de mindenképpen hasznos lehet a szomszédság megismerése. Bár azt szokták mondani, hogy a „Rossz szomszédság török átok”, azért a magyarok is tudnának ebben a témában hitelt érdemlően nyilatkozni. A szomszédok megismerése egy olyan plusz információ, ami könnyen lehet, hogy a számok mellett erősen befolyásolja majd a döntésünket.

Mi az, amit kérhetünk az eladótól?

Egy építési telek vásárlása esetén elkérhetjük a telek tulajdoni lapját és a térképmásolatot is. Azt mindenképpen érdemes tudnunk, hogy ezeket az eladó nem köteles kiadni. Mmégis arra biztatunk mindenkit, hogy ha ez így van, tehát az eladó nem adja ki, akkor inkább fektessünk be ebbe a projektbe pár ezer forintot. Tehát ebben az esetben inkább fizessük ki, és nézzük át a kapott dokumentumot, mert sok csalódástól és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Előfordulhat ugyanis az, hogy az eladó titkolni akarja azokat a körülményeket, jellemzőket, amik esetleg értékcsökkentőek lehetnek. Jobb ezzel minél hamarabb szembesülni.

A szakértelem tehát itt is nagyon fontos lesz, ahogy már említettük: keressünk tehát olyan értékbecslőt, aki építési telkek esetében is jó tanáccsal szolgálhat nekünk. Sokkal nyugodtabb és eredményesebb lesz így ez a folyamat – és felépülhet végre az az otthon, amit mindig is elképzeltünk magunknak és családunknak.

Ha értékbecslésről van szó itt talál meg minket!