Az ügyfelekben sokszor felmerülhet az a kérdés, hogy vajon egyes ügyek kapcsán mit is néz majd az értékbecslő? A szakmai segítséget általában vásárlás vagy eladás során szokták igénybe venni, esetleg jelzáloghitel kapcsán, ahol a lakóház értéke a kulcsa annak, hogy a bank mekkora összeget hajlandó adni az ügyfél részére. De vajon mik az ingatlan értékbecslés szempontjai? Cikkünkben minden részletesen kiderül!

Ki az az értékbecslő pontosan?

Az értékbecslő tulajdonképpen egy pillanatnyi jelzést ad arról, hogy milyen állapotban is van az adott lakóház. A dokumentáció, ami átadásra kerül, általában tartalmaz egy több oldalas szakvéleményt, ami részletesen kitér minden egyes apróságra az ingatlannal kapcsolatban. Segítségével valós piaci árat tudhat meg, könnyebben állapítható meg egy irányár, aminél figyelembe kell venni az áralku lehetőségét is.

Az értékbecslő megbízásai között szerepelhetnek lakótelepi panellakások, belvárosi szállodák, esetleg falusi családi házak egyaránt. Mivel egy jól képzett és tapasztalt szakember többféle ingatlannal is találkozik, nem okoz gondot számára, hogy segítő kezet nyújtson az ügyfelei számára.

Az ingatlan értékbecsléséhez szükséges dokumentációk

A folyamathoz minden esetben szükség van az alábbi papírokra:

  • Lakás esetében: tulajdoni lap, a társasházi alapító okirat és persze a méretezett alaprajz.
  • Családi ház esetében: tulajdoni lap, térképmásolat és a méretezett alaprajz.

Ingatlan értékbecslés szempontjai

Egy ház vagy lakás felmérése során az ingatlan értékbecslés szempontjai az alábbiak lehetnek:

  • Megközelíthetőség: Ha venni vagy eladni szeretnénk ingatlant, akkor gyakori kérdés, hogy azt milyen módon lehet megközelíteni. Az ingatlan értékbecslés során vizsgáljuk az infrastruktúrát, tehát a személygépkocsival és tömegközlekedéssel milyen módon lehet elérni az adott épületet. Figyelembe vesszük továbbá az út minőségét, az emeletek számát és a társasház esetében a lift jelenlétét egyaránt.
  • Szerkezet és falazat: Az értéket csak úgy lehet meghatározni, ha az értékbecslő tisztában van a lakóház szerkezetével, illetve a falazattal. Falun még mindig sokszor előfordul a tömés falrész, amiről minden esetben be kell számolni. Nem mindegy továbbá a tető szerkezete, állapota és fajtája sem. A meghatározott értéket nagyban befolyásolja, hogy az cserépből betoncserépből, palából vagy zsindelyből van-e.
  • Az ingatlan állapota: Fontos szempont mindenképpen, hogy milyen a vezetékes vízellátás, a szennyvízelvezetés megoldott-e, illetve nem mindegy a fűtés típusa sem. A komfort fokozat meghatározásánál utóbbi rendkívül lényeges, hiszen, ha nincs központi, akkor már nem lehet összkomfortos sem az ingatlan. Feltérképezésre kerül továbbá a fürdőszoba, illetve az illemhelyiség megléte is, hiszen ezek is radikális kérdések az érték meghatározása során.

Összegezve

Amennyiben tehát szakmai segítségre van szüksége lakása vagy családi háza esetében, akkor most már tudja, hogy mire számíthat. Az ingatlan értékbecslés szempontjai lehetnek az épülethez vezető utak állapota, a tető minősége és persze a komplett ház állapota is egyaránt. Egy tapasztalt szakember ennek köszönhetően már egy igazán reális árat tud meghatározni az Ön számára.