Év végén egy kicsit mindig összegzünk. Nincs ez másképp az ingatlanpiacon sem, ami kissé meg is bolydult, és nem kevéssé néha keszekuszává vált napjainkra.

De mi is az alapvetés?

Talán az a leginkább jellemző, hogy szinte biztosak vagyunk abban, hogy a mi ingatlanunk valami egészen különleges. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen nagyon sok érzelmi kapocs köthet össze minket azzal a lakással vagy házzal, amit eladásra kínálunk. Nem lehet tehát véletlen, hogy az ingatlanpiacra kilépve azt gondoljuk, hogy a miénk bizony olyan, amilyet még senki sem látott. De érdemes azért arra figyelmet fordítani, pláne napjainkban, amikor szinte minden információt bárki megtalál a neten, hogy alaposan átgondoljuk azt, mennyiért is kínálunk egy ingatlant.

De mi az, ami tévútra vihet?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy bőven elég a lokális, helyi szinten tájékozódni, ha ingatlanról van szó. A piac azonban sokkal szélesebb. Bár Magyarországon erősen jellemző, hogy az emberek többsége nem néz körül a saját pátriáján túl, mi mégis azt javasoljuk, hogy tegyük meg ezt – a saját érdekünkben. Adott tehát a helyzet: el akarjuk adni az ingatlanunkat, és természetesen jó árat szeretnénk kapni érte, hiszen a miénk, és tudjuk, milyen tökéletes.

A helyzet azonban az, hogy erről minden eladó így gondolkodik. Muszáj tehát kicsit a realitás talajára visszaszállni annak érdekében, hogy sikeres legyen az eladás.

Nagyon sok az érdeklődő, mi lehet itt a baj?

Az hogy sokan érdeklődnek sajnos azt is jelentheti, hogy alábecsültük az árat. Érdemes tehát szakértő segítségét is igénybe venni akkor, amikor belevágunk az eladásba. A leendő vevők ugyanis árérzékenyek – elsősorban – tehát nem azért jelentkeznek annyian, mert pont a mi ingatlanunkba szerettek bele. Sokkal inkább az lehet az ok, hogy nem tájékozódtunk kellőképpen.

Nem érdeklődik senki, nem tudják, milyen tökéletes ez az ajánlat?

Nem, nem tudják. Azért nem tudják, mert velünk ellentétben jobban tájékozódtak az ingatlanok áráról. Ne csüggedjünk, ezen könnyen változtathatunk, de a lényeg az, hogy időben vegyük észre az intő jeleket.

Lehet, hogy mi döntöttünk anno rosszul?

Ezt persze senki sem szereti bevallani. Mármint azt, hogy esetleg évekkel, vagy évtizedekkel ezelőtt nem megfelelő helyszínt választott, és bizony az a kerület, vagy az a város nem a legjobb ajánlat az ingatlanpiacon. Ezzel nem egyszerű szembenézni, de ha valóban el akarjuk adni a szóban forgó ingatlant, sajnos nem megkerülhető.

Majdnem tökéletes, de…

Nem ritka eset az, amikor az ingatlantulajdonos tudja azt, hogy az általa kínált lakás vagy ház bizony további befektetést igényel, de nagyvonalúan áll ehhez a kérdéshez. Ez azonban hiba. Egy felújítás költsége nem elhanyagolható, és nem is biztos, hogy egy leendő vevő úgy szeretné kezdeni új életét egy ingatlanban, hogy azonnal több milliós felújításba kezd. Ezt a költséget, ha tetszik, ha nem illik belekalkulálni abba az árba, amit kapni akarunk.

És a makacs statisztika

Mindebből sajnos az következik, hogy felmérések szerint igaz az arány, miszerint az ingatlanjukat áruló tulajdonosok közel 90%-a felülárazza azt az ingatlant, amit eladni kíván. Döbbenetes arány, és nagyon erős hatással van az ingatlanpiacra.

Sarkalatos pontok

  1. A tömbházban lévő ingatlanunk nem ér többet, mint az ott eladásra kínált ingatlanok – nagyon jó műszaki kondíciók esetén maximum 15-20% lehet a differencia.
  2. Fontos, hogy hol van az ingatlan
  3. Senki nem fog beleszeretni, vagy ha igen, az nagyon erős kivétel.
  4. A hirdetési árak nem azok az árak, amik a valóságban működnek.

Adjuk tehát el az ingatlanunkat – de ne felejtsük érzelemmentesen átgondolni ezeket a pontokat!