A jegybank már az év elején engedélyezte a statisztikai alapú értékbecslést. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Gyorsabb és olcsóbb lakáshitel ügyintézést, hiszen ennek értelmében az értékbecslőnek nem kötelező megjelennie az ingatlanban. Elegendő, ha úgynevezett statisztikai alapú értékbecslést végez. Ez azonban koránt sem minden esetben alkalmazható.

Mikor élhetünk ezzel a lehetőséggel?

A statisztikai, vagy egyszerűsített értékbecslés olyan esetekben alkalmazható, amikor új hitelfelvétel történik olyan lakásnak minősülő lakóingatlan esetében, amelynek alapterülete nem több 150 négyzetméternél. A lakás Budapesten, egy megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációban található. Az értékeléshez szükséges beadni egy harminc napnál nem régebbi tulajdoni lapot. Szabály még az is, hogy azon a településen, ahol a lakóingatlan eladásra kerül, az azt megelőző egy naptári évben kellett, hogy legyen tíz, egymástól árban legalább 30%-kal eltérő árú ingatlan adásvétel.

Mi szól a statisztikai alapú értékbecslés mellett?

Kétségtelenül az mindenképpen, hogy sokkal gyorsabb lehet adott esetben. De talán ennél is fontosabb, hogy olcsóbb, mint egy értékbecslő. Az MNB kétségtelen célja még az, hogy legyen egy központi értékbecslési adatbázis, amely egyes vélemények szerint sokkal rugalmasabbá és hatékonyabbá teheti ezt a folyamatot. De nem kevés kérdés van még ezen a területen.

Hol tartunk most?

Jól látható, hogy ezzel a rendelkezéssel még eggyel beljebb húzták meg az értékbecslők mozgásterének határát. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a statisztikai értékbecslés egyáltalán nem érhető el mindenhol. Tehát nem csak a rá vonatkozó szabályok, de a fizikai korlátok is megkötik felhasználásának lehetőségeit.

És ne feledkezzünk el a még nem megválaszolt kérdésekről sem. Nem lehet ugyanis azt tudni, hogy mi van akkor, ha az ügyfél nem fogadja el a statisztikai értékbecslés eredményét. Ahogy az sem világos, hogy mi történik abban az esetben, hogy ha van lehetősége erre a megoldásra, de ő inkább a hagyományos értékbecslési eljárást szeretné választani.

Érvek az hagyományos értékbecslés mellett

Egyfelől egy helyszíni értékbecslés mindenhol elérhető – nincsen tehát olyan település az országban, ahol ezt ne vehetnénk igénybe. A másik fontos tény az, hogy az esetek többségében bizonyos, hogy pontosabb, mint egy statisztikai értékbecslés. Hiszen a szakember kimegy a helyszínre és minden fontos tulajdonságot számba vesz és kalkulál velük. Kisebb tehát a hibalehetőség, és sokkal pontosabb számot kapunk a kalkuláció végén. A másik nem elhanyagolható előny pedig kétségtelenül az, hogy az új módszert csak a módosított fedezetértékelési szabályok mellett lehet jól alkalmazni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a hitelfedezeti mutató az ingatlan értékének forint alapú jelzáloghitel mellett csak 60 %-a lehet egyszerűsített értékbecslés mellett. Ez az arány a hagyományos értékbecslésnél 80%. Ez korántsem kis különbség.

És ne felejtsük el azt sem, hogy ha kérdésünk, problémánk adódik sokkal megnyugtatóbb, ha tudjuk azt, hogy van egy szakember, akihez bizalommal fordulhatunk.

Ha értékbecslőre van szüksége ITT megtalálja!