Amikor ingatlaneladásra kerül sor, akkor az egyik legnagyobb feladat meghatározni, hogy mennyit ér az valójában. Sokat segíthet egy ingatlanközvetítő, nem beszélve a lakóingatlan értékeléséről, amely kapcsán szintén fény derülhet az árakkal kapcsolatos kérdésekre. De vajon miért fontos, hogy már az elején a reális piaci áron kezdjük el értékesíteni a házat? Sokan sajnos kezdetekben irreálisan magas összegért kezdik el hirdetni az ingatlant, majd pedig többszöri árlenyomással próbálják meg elérni azt a szintet, amin ténylegesen el lehet adni. Ebben a cikkben elárulunk mindent, amit az ingatlan értékének meghatározásával kapcsolatban tudnod kell. 

Lakóingatlan értékelés

Ahhoz, hogy az ingatlant megfelelő és valós áron lehessen eladni, kelleni fog pár fontos információ. Senki sem szeretné ugyanis áron alul eladni vagy megvenni az adott ingatlant. Amennyiben új helyre költöznél, akkor ház vagy lakás értékbecslésre van szükséged! A lakóingatlan értékelés pontosan ezért jó megoldás, hiszen ennek köszönhetően az ingatlan és az ingatlanvagyon értékének meghatározása még a döntés előtt, időben megtörténik. 

A bankok és a különféle pénzintézetek általában saját, független szakértővel dolgoznak együtt. Amennyiben jelzáloghitelt vennél fel, mindenképpen szükség lesz a szolgáltatásra, de akkor sem árt igénybe venni, ha öröklésről vagy éppen vagyonmegosztásról van szó. Sokszor fordult már elő például az, hogy valaki nem túlértékeli az adott épületet, hanem pont fordítva, áron alul próbálja meg azt megvenni vagy éppen eladni. Egyik sem jó, hiszen mindegyik esetben rosszul járhatsz.

Mit érdemes figyelembe venni az ingatlan árával kapcsolatban?

Rövid időn belül szinte minden piacon lévő vásárló meg fogja találni az ingatlant valamelyik oldalon. Ezt követően már csak a piacra újonnan belépők fognak találkozni a hirdetéssel. Ez azt jelenti, hogyha az első pár hétben nem a megfelelő árat adod meg, akkor az érdeklődők meg sem nézik az ingatlant, később pedig vissza sem térnek rá. Hiába lesz többször ármódosítás, tapasztalatok szerint ezt már jóval kevesebb ember követni nyomon. 

A lényeg tehát, hogy az épülettel kapcsolatban a lehető leghamarabb a reális áron kezdj el dolgozni. Vedd figyelembe a környéket és az aktuális piaci helyzetet. Készíts elemzést a településen található hasonló ingatlanok árairól és kínálatáról. Utóbbit sajnos igen kevesen veszik csak figyelembe, pedig ez nagyban meghatározza a piaci értéket. 

Böngészheted a KSH adatait, itt viszont vedd figyelembe, hogy ezek nagyjából fél éves statisztikák, így nem mindig a valós helyzetet mutatják. Az említett értékbecslés és lakóingatlan értékelés szintén megoldást jelenthet, ha nagyon nem vagy tisztában az árakkal.

Az ingatlan értékének meghatározásához tehát sok dologra kell ügyelned, főleg, ha nem szeretnéd hónapokon vagy éveken keresztül hirdetni azt. 

Mitől függ az ingatlan értékének meghatározása?

Egy épület árára sok minden kihat, kezdve az ingatlan típusától, az alapterületen át, egészen a műszaki állapotig. Emellett nem mindegy a tulajdoni viszony, a hozzá kapcsolható jogok, illetve az egyéb előnyök, mint például a közcélú létesítmények használati lehetősége sem. Sokak számára fontos szempont, hogy az épület terhelhető-e, illetve mennyire zajos a környék. Ha például egy főút mellett helyezkedik el, akkor ott bizony ezt be kell építeni az árba, hiszen egyeseknél ez kizáró tényező lehet. 

A vizsgálat ingatlan esetében igyekezz minél több paraméterrel tisztában lenni. Ismerd annak állapotát, a szomszédokat, a környék utcáinak hangulatát, illetve a tömegközlekedési lehetőségeket. Az ingatlan értékének meghatározása esetén nézd végig az interneten található hasonló ingatlanokat, ahonnan sokkal könnyebben következtethetsz. Persze ezeken a helyeken csupán ajánlati árak szerepelnek, tehát azt, amit az eladó megadott a kezdetekben. A piac egyik sajátossága, hogy szinte mindig alkuképes árat kell megadni, de figyelembe kell venni az esetleges elszállt árakat, amik sokszor egyáltalán nem reálisak és nem mutatnak valódi képet sem. 

Az, hogy valaki valamilyen áron meghirdet egy ingatlant, egyáltalán nem lesz arra garancia, hogy azt el is tudja adni.