Ha értékbecslőre van szükséged, itt olvashatsz a legfontosabb dokumentumokról.

Ilyen helyzet bármelyikünk életében adódhat, és nyilván a lehető legoptimálisabb megoldást szeretné, ha erre a folyamatra kerül a sor.

Mit szeretnének ilyenkor a megrendelők?

Nem meglepő módon az a legfontosabb kívánság ilyen helyzetben, hogy az értékbecslő gyorsan és hatékonyan dolgozzon, jól mérje fel az ingatlan állapotát és helyesen állapítsa meg a piaci értékét. Ehhez a folyamathoz – jó tudni – megrendelőként is segítséget adhatunk az értékbecslőnek. Azzal tehetjük könnyebbé a munkáját, ha a folyamathoz szükséges dokumentumokat hiánytalanul és korrekt módon a rendelkezésére bocsátjuk.

Mik tehát az értékbecslési folyamathoz szükséges alapvető dokumentumok?

A tulajdoni lap

Mondhatjuk azt is, hogy ez gyakorlatilag a legfontosabb dokumentum, amely az ingatlanhoz kapcsolódik. Minden jogi, gazdasági adat, amely érvényben van az adott ingatlannal kapcsolatban erre a dokumentumra felvezetésre kerül. A tulajdoni lap így három fő részre tagolódik: az ingatlan pontos adatai (cím, helyrajzi szám, fekvés stb.), a tulajdonos(ok) adatai és a tulajdoni hányad, illetve az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és tényeket tartalmazó rész.

Rendkívül fontos, hogy a tulajdoni lapon feltüntetett adatok hitelesen legyenek felvezetve. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a különböző jogokra vonatkozó adatokat jogvégzett ember, a műszaki adatokat pedig műszaki ember vigye fel a tulajdoni lapra. Így lesz a tulajdoni lap nemcsak hiteles, de adekvát információkat tartalmazó fontos dokumentum. Ingatlanügyletnél a tulajdoni lap ne legyen régebbi, mint 30 nap.

A térképmásolat

Ezt a dokumentumot szintén be tudjuk szerezni, online formában is. Ha minden rendben van, akkor jó eséllyel ugyanaz lesz a térképen, mint a valóságban. Ha nem – és ez gyakran előfordul – akkor bizony az értékbecslést végző szakembernek vizsgálnia kell az épület, építmény jogilag rendezettségét. Banki fedezetértékelésnél nem veheti figyelembe azt, ami adott esetben a valóságban már ott van, de a térképen még nem szerepel. Mondjuk egy plusz épület egy telken lehet ilyen eltérés.

Alaprajz

Egy értékbecslésnél az ügyfél érdeke is az lesz, hogy minél hamarabb, minél pontosabb munkáért fizessen. Éppen ezért tudja segíteni az értékbecslő munkáját az is, ha a tulajdonos a munkájához rendelkezésre bocsátja az adott épület tervrajzát, műszaki dokumentációját, esetleg a nem lakó jellegű épületek alaprajzát. Természetesen egy értékbecslőnek feladata, hogy fényképeket készítsen, dokumentáljon és ha kell alaprajzot is készítsen egy ingatlanban, de sokkal egyszerűbb dolga van, ha ehhez kap segítséget. Különösen, ha ezek a rajzok, méretezett, faliratozott  formájában érkeznek. Így az ő munkája is könnyebb lesz.

És a kakukktojás: a használati megállapodás

Nem is annyira kakukktojás, de nem vonatkozik minden ingatlanra, ezért kezeljük kicsit külön. Erre a dokumentumra akkor van szükség, ha az ingatlannak több tulajdonosa is van. Ezek a tulajdonosok lakrészeket használnak, vagyis a telek több részben megosztott. Ekkor azonban nem megkerülhető.

Ezek lennének tehát a fontos dokumentumok az ingatlan adásvételhez kapcsolódó értékbecslési folyamatban. Fontos tudni, hogy ingatlan értékbecslést banki ügyletekhez kötelező készíttetni, egyéb adásvételhez nem feltétlenül kell.

Mi azonban mégis ajánljuk: egy jó értékbecslő leveszi ugyanis a válláról azt a terhet, hogy Önnek kelljen kitalálni az ingatlana aktuális vagy várható piaci értékét. Ez pedig talán a legnagyobb teher ebben a folyamatban, főleg a változó piac, és az állandóan mozgó szereplők miatt. Egy igazán jó értékbecslő hónapokkal megrövidítheti az eladási folyamatot.

Mi tudunk egy jó megoldást!

ingatlanvagyon.hu