Hitelfelvételkor a bank feltételei szükségessé teszik az ingatlan értékbecslését, amiben az értékbecslő segíthet. Ez főként a jelzáloghitelnél fordulhat elő. De ki intézi, ki fizeti az értékbecslést és hogyan zajlik mindez?

Sok mindenhez lehet szükségünk banki hitelre, de ha építési, vagy felújításhoz szükséges hitelt szeretne felvenni, a hitelkérelmet érdemes még a felújítás megkezdését megelőzően beadni. Ellenkező esetben a fedezetként jelölt, felújítás alatt álló ingatlan miatt a kérelmet gyakran elutasítják a bankok.

Hiteligény esetén a banknak fedezetre van szüksége, vagyis a kérelem beadásakor a felvenni kívánt összeg értékében meg kell jelölni valamit, ami garantálja, hogy vissza tudjuk fizetni a kölcsönt. Ez a fedezet (zálog) a leggyakrabban telek, vagy ingatlan, amely fizetésképtelenség esetén biztosítja a bank felé a felvett összeget.  Ahhoz, hogy a bank a fedezetként kezelje az ingatlant, értékbecslésre van szükség. Az ingatlan értékbecslését végző független szakemberek szerződésben állnak a bankokkal, ezért viszonylag kevés feladat hárul ránk.

A kérelmező, a bank és az értékbecslő szerepe

A szolgáltatást a bank rendeli meg az ingatlan értékbecslőtől, melynek munkadíját gyakran át is vállalja a pénzintézet. A szükséges dokumentumok közül egyes papírokat a bank kér ki a hivataloktól, de van olyan papír, amivel a kérelmezőnek kell rendelkeznie az értékbecsléshez.

A helyszíni felméréshez szükséges időpontot az értékbecslő egyezteti az kérelmezővel.

Végül az ingatlan becsült értékét és ennek alapján a hitelkérelem elbírálását a bank közvetíti a kérelmező felé. Az értékbecslés alapján a jogszabályoknak megfelelő módon banki hitel az ingatlan értékének max. 80%-áig adható.

A banki hitelhez és az értékbecsléshez szükséges papírok

Az ingatlan értékbecsléshez a szakembernek szüksége lesz néhány dokumentumra. Ismét hangsúlyozandó, hogy hitelkérelmet a munkálatok előtt célszerű beadni, mert a felújítás alatt álló ingatlanokra gyakran nem ad hitelt a bank!

Tulajdoni lap: Minden érintettnek tudnia kell, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan kinek a tulajdona. A tulajdoni lapot a bank tölti le a Földhivatal központi adatbázisából.

Térképmásolat: Családi ház esetén van rá  szükség. A térképmásolatot a tulajdoni laphoz hasonlóan a bank kéri ki a Földhivataltól.

Alaprajz: Erre szintén a családi házaknál van szükség, ám a (méretarányos!) alaprajzot a bank részére a hitel igénylőjének kell elkészítenie. Ehhez itt talál segítséget!

Mit fog csinálni az ingatlan értékbecslő a helyszínen?

Az értékbecslő méréseket fog végezni az ingatlan területén. Kívülről és belülről is lefotózza az ingatlant és ellenőrzi a közüzemi órákat és a Földhivatalban szereplő adatokat, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak. Ha kifejezett építési hiteligényről van szó, akkor az értékbecslőnek az engedélyeket és az építési tervdokumentációt is ellenőriznie kell.

A felmérés során a szakember az ingatlan állapotát, annak elhelyezkedését és energiahatékonyságát vizsgálja meg. Megvizsgálja továbbá a környék hasonló ingatlanjait és ezen információk birtokában határozza meg az ingatlan optimális piaci értékét.

A helyszíni munka tehát nem több egy óránál, önnek csak az alaprajzot kell biztosítania, valamint be kell engednie a szakembert a lakásba, a többit a bank intézi.