Amikor ingatlant adunk-veszünk, nem kis érték forog kockán és ezt a csalók is tudják. Sajnos éppen ezért élnek vissza sokak bizalmával. Hogyan kerülhetjük el, hogy átverjenek minket?!

A saját ingatlan vásárlása egy átlagember életében az egyik legnagyobb kiadás, ezért ebben a kérdésben a legfontosabb a bizalom. Az elektronikai termékek és a nagyobb értékű tárgyak értékesítésekor a vásárló bizalmának megnyerése érdekében a gyártók garanciát vállalnak. De mi a helyzet egy ingatlan esetében? Ez is mindenki számára egyértelmű?

Amennyiben magánkézből vásárolunk ingatlant, sajnos semmilyen garancia nincs arra, hogy a ház, lakás, vagy telek tényleg az, aminek hirdetik. Ebben a kérdésben csak magunkra számíthatunk. Az ingatlan értékbecslésben, valamint az adásvételi szerződés hitelesítésében minden vásárlónak megvan a segítsége. De abban a kérdésben, hogy az ingatlan az igényeinknek megfelelő-e, saját magunknak kell meghozni döntést.

Mi az, amivel átverhetik az embert?

A csalók sajnos nyilvánvalóan az Ön pénzére utaznak. Különböző trükkökkel próbálnak meg szakértőként tetszelegni. Ennek ellenére mindenféle hozzáértés és engedély nélkül teszik pénzzé az ún. “szakértelmüket”.

A lakásmaffia például könnyen ráteheti a kezét az Ön ingatlanára, ha az ingatlan eladásról készült szerződés nem felel meg a jogszabályoknak. Ügyvéd nélkül semmit sem szabad sem aláírni, sem fizetni. Ahogy az eladónak is jogában áll feltételeket szabni, úgy a vásárlónak is megvannak a maga feltételei a pénzéért.

Számos történet kering a neten pórul járt ingatlan vásárlókról, akiket valamilyen módon átvertek, de a tisztességtelen pénzkeresetnek sajnos számtalan más módja is létezik. Ilyen például az engedély nélküli értékbecslés, aminek szintén bárki a kelepcéjébe kerülhet.

Engedély nélküli értékbecslők

Az ingatlan értékbecslés egy engedélyhez kötött tevékenység, melynek részleteiről a 499/2017. (XII. 29.) Kormányrendeletben tájékozódhat!

A szigorítás nem véletlen, hiszen csak az olyan nagy értékű tárgyak értékét szokták megbecsültetni, mint például az ékszer, vagy a régiség. A 100.000 Ft feletti értéktárgyak hivatalosan már vagyonnak minősülnek. Tehát az autó, a telek, az ingatlan is nyilvánvalóan ide tartoznak. Ilyen nagy értékű vagyonnál az értékbecslést nem végezheti akárki. Engedély és a helyi ingatlanpiac ismerete nélkül egy hozzá nem értő nem ismerheti az optimális piaci értékeket. Nem ismerheti azokat a különböző tényezőket, amelyek hozzátesznek, vagy épp levonnak az ingatlan értékéből.

Sajnos nem egy esetben megtörtént, hogy olyasvalaki hirdette az értékbecslő szolgáltatást, aki engedéllyel nem rendelkezett. Arra is volt példa, hogy a szolgáltatás hirdetője másolatot készített egy valódi szakember weboldaláról, és saját magát hirdette szakértőként az ellopott, eredeti tartalom segítségével.

Az alábbi listában jól látható, hogy melyek azok a cégek, illetve vállalkozók Pécsett, akik jelenleg szerepelnek a hivatalos, központi nyilvántartásban. Az itt nem szereplő értékbecslők a helyi települések weboldalán, az ingatlanközvetítői névjegyzékekben és a e-cegjegyzek.hu-n ellenőrizhetők.

Amennyiben az ingatlan értékbecslést hirdető cég vagy vállalkozó egyik listában sem szerepel és nem tudja felmutatni az engedélyét, legyen óvatos! Az ő munkája talán nem megbízható és ilyenkor akár milliók foroghatnak kockán!