Házat vásárolna, esetleg szeretné azt eladni, de nem tudja, hogyan tehetné meg mindezt? Amennyiben nem biztos annak értékében, akkor érdemes szakmai segítséget kérnie a becslés kapcsán. Az ingatlan értékbecslés menete egy viszonylag rövid folyamat, ami után végre tisztában láthatja, hogy mennyiért is lenne érdeme hirdetni vagy megvásárolni a kiszemelt épületet.

Miért érdemes értékbecslőt fogadni?

Egy ingatlan körülbelüli értékét nem annyira bonyolult meghatározni, ám túl sok mindentől függhet, hogy mennyit is ér valójában. A legtöbben úgy állnak neki, hogy elkezdik böngészni a hirdetések között azokat a házakat, amik hasonlítanak a sajátjukhoz és ezek alapján próbálnak meg kiindulni. Sok esetben azonban érzelmi alapon folyik az ár meghatározása, pedig valójában a ház piaci értéke nem annyira magas, mint azt az ügyfél gondolná.

Mit vesznek figyelembe a becslés kapcsán?

Az értékbecslős valós és bizonyítható adatokra és tényekre alapozva végzik el a munkát. Figyelembe veszik többek között az épület nagyságát, annak megközelíthetőségét, az ingatlan korát, az építésének módját és persze az esztétikai kinézetét egyaránt. Fontos szempont továbbá a közművesítettség, a jogi helyzet és az aktuális piaci viszonyok. Ezek mind pozitív, mind pedig negatív irányba is befolyásolhatják az épület értékét.

Ingatlan értékbecslés menete

Amennyiben úgy dönt, hogy segítséget kérne, az ingatlan értékbecslés menete a következő:

  • A telefonhívást követően egyeztetjük a pontosabb részleteket és az igényeket.
  • A beszélgetés során kitérünk minden adatra, amivel meggyorsítható az ingatlan értékbecslés folyamata.
  • Időpontot egyeztetünk a személyes helyszíni felmérés kapcsán.
  • Az értékbecslő a meghatározott időpontban felkeresi Önt, elvégzi a legszükségesebb méréseket, illetve elkészíti a dokumentációt a munkával kapcsolatban.
  • Az értékbecslést ennek megfelelően végezzük el.
  • Végezetül pedig a végső papírokat eljuttatjuk a megrendelőhöz.

Hogyan történik az értékbecslés a helyszínen?

Egyértelműen a területi felmérés a legfontosabb, hiszen csak így látható az ingatlan állapota, megközelíthetősége és szerkezete. A szakember bejárja a lakóházat, a tapasztalatokról pedig képek formájában örökíti meg.

Milyen becslési módszerek léteznek?

Jelenleg többféle lehetőség is van az értékbecslésre. Az egyik a piaci összehasonlító elemzés, amely során az ingatlan összehasonlításra kerül a hasonló épületekkel. A másik a nettó pótlási költségen alapuló verzió, amit főként a családi házak esetében használatos. Ennek során a telek értéke mellett meghatározásra kerül az újjáépítési költség is. A harmadik módszer pedig a hozamszámítás, ami inkább lakások becslése során kerül előtérbe. Ennek az alapja a hasznosításból és a bérbeadásból realizálható pénzösszeg.

Összegezve

Az ingatlan értékbecslés menete nem túl hosszú, ám rendkívül fontos munka, ha valaki reális áron szeretne venni vagy eladni lakóházat. Legyen szó családi házról, esetleg lakásról, a módszerek segítségével viszonylag gyorsan határozható meg olyan összeg, amiért biztosan megéri azt az ingatlant megvásárolni, esetleg meghirdetni.