Nem feltétlenül szeretünk jogi fogalmakkal bíbelődni az ingatlan eladás vagy vétel kellős közepén, de azért nem árt, ha tudjuk, mit jelentenek az alapfogalmak. Ahogy az sem elhanyagolható fontosságú, hogy mi az, ami ránk vonatkozik, mi az, amivel muszáj foglalkoznunk.

Egy ilyen nem annyira szeretett kifejezés a jelzálogjog, ami a legtöbb esetben inkább ijesztő, mintsem vonzó. Mi most mégis arra teszünk kísérletet, hogy érhetően leírjuk nektek, mi az, amit feltétlenül tudnotok kell erről a szakkifejezésről.

  1. Mit is jelent maga a fogalom?

A zálogjog a követelés biztosításának az eszköze. Általában a hitelintézetek élnek azzal a lehetőséggel, hogy ingatlanvétel esetén, ha hitelt biztosítanak a vevőnek, akkor ezt bejegyeztetik a területileg illetékes földhivatalnál. A vevő (adós) használhatja az ingatlant, de folyamatosan, szerződésben meghatározottak szerint törlesztenie kell a banknak. Ha ez nem történik meg, akkor a bank értékesítheti az ingatlant.

  1. Csak a bankok élhetnek ezzel az eszközzel?

Általában a pénzintézetekkel kapcsolatban használjuk ezt a fogalmat, de fontos, hogy nem csak a bankok és hitelintézetek élhetnek ezzel az eszközzel. Magánszemélyek ügyleteiben is megjelenhet. Bárki érvényesítheti követelését zálogjoggal, amely nemcsak ingatlannal vagy ingóságokkal lehet összefüggésben. Jelzálogjog jogokra és követelésekre is alapítható.

  1. Eladható-e a jelzáloggal terhelt ingatlan?

Természetesen igen, ha nincsen egyéb elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon. Ezek a jelzálogjog további biztosítékai, melyek szintén fel vannak tüntetve a tulajdoni lap III. részében. Ezek megléte esetén ugyanis nem lehet az ingatlant a jogosult kifejezett hozzájárulása nélkül értékesíteni. A lényeg azonban az, hogy maga a zálogjog az ingatlanhoz kötődik, nem a tulajdonoshoz. Így azzal együtt is értékesíthető – bár a gyakorlat sokkal inkább az, hogy először ez rendezésre kerül és úgy értékesíti az eladó az ingatlant.

  1. Tehát akkor mit kell megnéznünk?

Az előzőekből jól látszik, hogy nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a tulajdoni lapon hol kell keresnünk a megfelelő bejegyzéseket. Így, a jelzálogjog bejegyzést annak III. részében találjuk meg. Mindig ellenőrizzük ingatlanvásárláskor ezt a részt a tulajdoni lapon!

  1. Mit tehetünk, ha jelzáloggal terhelt ingatlant készülünk venni?

Mint általában az adásvételek esetében, ilyenkor is az a legfontosabb, hogy írásba foglaljunk minden fontos, mindkét fél számára lényeges információt. Így természetesen a jelzálog meglétét és azt is rögzíteni, kell, hogy ha a vevő is hitelt kíván felvenni az ingatlan megvételéhez. Erre természetesen van lehetőség, a bankok ez ellen nem emelnek kifogást. Ennél a pontnál azonban meg kell állnunk.

Ne feledjük el, ha jelzáloghitelt akarunk felvenni, mindenképpen bízzunk meg egy korrekt értékbecslőt! Ez lesz az a lépés, amivel biztosíthatjuk, hogy a lehető legjobb megoldást megtaláljuk. Saját kútfőből ugyanis gyanús, hogy sem a megvenni kívánt ingatlan értékét, sem a banki folyamatok procedúráját nem fogjuk átlátni.

Bízzuk ezt szakemberre!