Amikor ingatlan eladására kerül sor, a nyugodt, felkészült ügyintézés érdekében (például az átfutási idők miatt) érdemes a szükséges papírokat jó előre, még a hirdetés feladása előtt beszerezni! Az adásvételi szerződés kötelező mellékletéhez, az energetikai tanúsítványhoz például helyszíni felmérésre lesz szükség, amihez időpont egyeztetés szükséges. A tanúsítvány megléte kötelező, ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy az energetikai besorolást végző szakember mikorra tud időpontot adni, ezért ezt a papírt érdemes elsők között elintézni.

A többi papír viszonylag hamar beszerezhető, de ha a ház nem tehermentes, akkor további dokumentumokra lesz szükség! Az ingatlan tehermentességéről a tulajdoni lapon tájékozódhat! 

Fontos papírok ingatlan adásvételhez

A tulajdont és tulajdonosát megnevező tulajdoni lap

Hazánkban minden ingatlan egy nyilvántartó adatbázisba kerül. A tulajdoni lap fontos jogi információk mellett tartalmazza a tulajdonos nevét és az ingatlan terheit. A tulajdoni lap másolata évente két alkalommal díjmentesen letölthető az ügyfélkapun keresztül. Ez egy nem hiteles másolat, de ingatlan eladáshoz elegendő. Ha nincs még ügyfélkapu regisztrációja, akkor itt egyúttal érdemes elintézni a legtöbb online hivatali ügyintézéshez szükséges ügyfélkapu regisztrációt is. A regisztráció mindössze pár perc, de a jövőben  nagyban megkönnyíti és meggyorsítja hivatalos ügyeinek intézését.

A tulajdonos igazolására a vevőjének van szüksége, ezért neki elég a netről letölthető másolat, de az ügyvédnek hiteles dokumentumokra lesz szüksége! A hiteles, papír alapú dokumentum a Kormányablakban igényelhető.

Ha az ingatlan nem tehermentes, arról a vevőt tájékoztatni kell. Ezt nem lehet eltitkolni, hiszen az adásvételi szerződéshez kötelezően csatolni kell egy adásvételkor érvényes energetikai tanúsítványt és a tulajdoni lapot. A tulajdoni lapon minden lehetséges jelzáloghitel, haszonélvezeti jog és további jogi információk vannak feltüntetve, így az ingatlan terhei az eladó és a vevő számára is nyílt információk.

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan szintén értékesíthető, ám egy haszonélvezeti jogról történő lemondó nyilatkozattal biztosabb a vásárlás. Jelzáloghitel esetén szintén egy nyilatkozatra lesz szükség, melyben a bank a felvett hitel részleteit és jelenlegi állását igazolja.

Az ingatlan energiaszükségletét kimutató energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítványt az eladónak kötelező csatolni az adásvételi szerződéshez. Olyan okiratról beszélünk, amelyet kizárólag engedéllyel rendelkező energetikai szakemberek állíthatnak ki. A tanúsítvánnyal az ingatlan egy nagy betűvel jelzett energia besorolást kap, amely az ingatlan várható éves energiafogyasztását jelöli. Amennyiben energetikai tanúsítványra van szüksége, keressen minket bizalommal!

Ami még az ingatlan eladáshoz szükséges lehet

Alaprajzzal és közüzemi számlákkal még nagyobb bizalmat szerezhet a vevőnél, hiszen minél nagyobb a rálátása az Ön portékájára, annál könnyebben jön meg a kedve a vásárlásra!

Végezetül a legalapvetőbb okmányokról se feledkezzen meg! Személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya. A pandémia ideje alatt kisebb gondunk is nagyobb volt annál, mintsem hogy megújítsuk az igazolványunkat. Az ingatlan értékesítéséhez azonban szükség lesz az okmányokra, ezért ellenőrizze ezek érvényességét is!