Az értékbecslés egy nagyon összetett munka, ahol egy adott ingatlan értékének megállapítása a fő cél. Emellett történhet műszaki értékbecslés, vagyonértékelés, illetve termőföld értékelés egyaránt. Ezekre általában akkor van szükség, ha az ügyfél hitelt szeretne felvenni, vagyontárgyat szeretne eladni vagy vásárolni. Számos esetben kellhet tehát egy értékbecslős segítsége. De vajon mit jelent az értékbecslés? Cikkünkben ezt a kérdést válaszoljuk meg.

Mi is az értékbecslés pontosan?

A nevéből is adódik, hogy a folyamat során egy adott vagyontárgy, épület, műszaki cikk, termőföld értékének meghatározására kerül sor. Lehet szó vételről vagy eladásról, illetve hitel felvételéről, sok esetben szükséges értékbecslőt fogadni.

Mit jelent a műszaki értékbecslés?

Érdemes sorjában átvenni, hogy mit is takarnak az egyes munkák. Mit jelent a műszaki értékelés? Erre a változatra akkor lehet szükség, amikor az ingatlanhoz tartozó ingóságokkal kapcsolatban merül fel kérdés. Szó lehet gyárakban helyet kapó gépsorról, de akár egy istállóhoz tartozó műszaki berendezésről egyaránt. Eladás, vásárlás vagy hitelkérelem esetén magát óvhatja meg, ha nagyjából tisztában van az adott eszköz valódi értékével. Egyes típusok akár jelzálog fedezetül is szolgálhatnak, így minél nagyobb egy adott tárgy értéke, annál nagyobb az igény az értékelésre is.

Mi a termőföld értékelés?

Kicsit más a folyamat a termőföld értékbecslés során, hiszen ahhoz, hogy jó áron vehessük vagy adhassunk el földet, meg kell tudni, hogy mennyit is ér valójában. Lehet szó öröklésről, esetleg vagyonmegosztásról, segítséget kérni mindegyik esetében jó kiinduló pont lehet. Emellett a folyamatnak önkormányzati hagyaték leltár esetében, illetve végrehajtási eljárásnál is le kell zajlania.

Mit jelent a vagyonértékelés?

Nemcsak vállalatoknak vannak nagyobb vagyontárgyai, hiszen akár egy magánszemély birtokába is kerülhetnek nagyobb értékű dolgok. A vagyonértékelés tulajdonképen az a folyamat, amikor egy szakember meghatározza egy eszköz, illetve egy lakóépület piaci értékét. Társaságok esetében cégértékesítés, átalakulás, esetleg hitelkérelem esetén kerülhet szóba, míg magánszemélyként legtöbbször ingatlan és gépjármű kapcsán kérnek szakértői segítséget.

Mi is az a ház és lakás értékbecslés?

Az utolsó fajtája az értékelésnek, a ház és lakás értékbecslés, ahhoz ugyanis, hogy kedvező áron tudjunk eladni, esetleg megvásárolni egy bizonyos ingatlant, tudnunk kell annak valódi értékét. Biztosan Ön sem szeretné áron alul vagy felül venni, vagy meghirdetni lakóépületet, hiszen az egyik félnek sem előnyös. Forduljon hozzánk bizalommal, ha teljes értékű felmérésre, főmódszeres változatra, esetleg tájékoztató értékelésre van szüksége.

Összegezve

Mit jelent az értékbecslés? Reméljük, hogy most már tisztábban látja, hogy melyik szolgáltatást is kellene igénybe vennie, ha eladna vagy vásárolna lakóházat, termőföldet, vagyontárgyat, esetleg műszaki cikket.