Az értékbecslés a mai napig egy igazán érdekes munkafolyamat, hiszen nagyjából mindenki tudja, hogy miről van szó, rálátása azonban csak a szakembernek van a szakmára. De vajon mikor érdemes segítséget hívni? Mit néz az értékbecslő a helyszíni szemle során? Ebben a cikkben az említett kérdésekre keressük meg a választ.

Ki az az értékbecslő és miért is jön házhoz?

Az értékbecslő egy független szakember, akit általában a bank vagy az ügyfél kér fel. Többségében jelzálog alapú hitel felvétele esetén kerül erre sor, de ingatlanok eladása során is szükség lehet rájuk. A feladata annyi, hogy megállapítsa az adott épület forgalmi és piaci értékét, hogy mennyiért lehetne azt eladni vagy megvásárolni. Emellett természetesen a banknak is szüksége van rá, hogy megállapítsa, mi lesz a hitelösszeg nagysága, amit maximálisan adni tudnak.

Mennyi ideig tart és mire van szükség az értékbecsléshez?

Az értékbecslő a helyszíni szemle után pár napon belül elkészíti a valós kalkulációt, amit aztán postai úton juttat el az ügyfél számára. Optimális esetben nagyjából egy hetet vesz igénybe az egész folyamat, amihez szükség van a tulajdoni lapra, illetve a méretezett alaprajzra egyaránt. Ha megvannak a dokumentumok, akkor már mehet is a telefonos egyeztetés.

Mit néz az értékbecslő?

Mielőtt azonban a szakember házhoz menne, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit néz az értékbecslő. Az egyik fontos szempont az ingatlan megközelíthetősége, hogy milyen az infrastruktúra az adott területen. Vizsgálja, hogy van-e betonút, ahol autóval el lehet haladni, illetve nézi a tömegközlekedési lehetőségeket is. Sokszor szempont az oktatási és egészségügyi intézmények jelenléte is, nem véletlen, hogy nagyobb településen és városban magasabbak az ingatlanárak.

Ezt követően figyelembe kell venni a lakóépület állapotát, szerkezetét, falazatát és tetejét egyaránt. Nem mindegy ugyanis, hogy szilárd a falazat, van-e tömés része, esetleg vályogból készült az egész. Emellett a tető esetében fő szempont, hogy cserép vagy pala került-e fel. Nem mindegy továbbá az ablakok minősége, a szigetelés, illetve a fűtés fajtája sem. Ezek mind befolyásolják az ingatlan árát.

Amit még megnéz a szennyvíz elvezetése, illetve a vízellátás és a gáz jelenléte. Amennyiben utóbbi bent van az ingatlan területén és ki is van építve az épületben, jóval többért adhatjuk meg vagy vehető meg az adott házat, illetve lakást.

Összegezve

Mit néz az értékbecslő? Bízunk benne, hogy választ talált minden kérdésére. Fő szempont tehát a megközelíthetőség, a közművek kiépítettsége, a szolgáltatók jelenléte a környéken és persze az ingatlan szerkezete.