Ahogy Te, úgy mindenki szeretné a lehető legmagasabb áron eladni az ingatlanát. Ez azonban könnyedén visszaüthet, ha nem megfelelően árazod be a házat vagy a lakást. Hiába hirdeted, nem lesz rá érdeklődő, ha irreálisan magas összegért szeretnél tőle megszabadulni. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy vajon nem-e kérsz érte túlzottan magas árat. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy mi a probléma az ingatlan túlárazással és mit tehetsz azért, hogy könnyebben eladhasd. 

Ingatlanok árazása

Mielőtt szeretnéd meghirdetni a saját házadat, előtte mindenképpen érdemes alaposan körbejárnod a témát. Az első és legfontosabb, hogy figyelembe veszed a környékbeli ingatlanok árait, azok típusát, méretét, kialakítását, de nem mindegy az sem, hogy milyen környezetben található az eladni kívánt otthon. Ha csak hasraütés-szerűen akarsz mondani egy összeget és nem veszed figyelembe a többi házat a hasonló paraméterekkel, akkor nehézségekkel találhatod szembe magadat. 

Ha még sosem adtál el korábban saját tulajdont és most sem akarod ingatlanközvetítő segítségét kérni, akkor van pár fontos dolog, amit meg kell tenned a hirdetés feladása előtt. Az első a megfelelő fotók készítése. Hidd el, hogy pár jó képnek köszönhetően azonnal el fog kelni a házad. 

Ettől függetlenül nem árt alaposan felkészülnöd a rád váró kihívásokra. Hiába raksz alaposan rendet, illetve állítod be a fotóhoz szükséges megoldásokat, ha az ingatlant túlárazod. A lendület azonnal alább fog hagyni, ha nem találod el megfelelően azt az összeget, amiért még hajlandóak megnézni és megvásárolni azt. 

Mi a valódi gond az ingatlan túlárazással?

Igen gyakori jelenség, hogy lakástulajdonosként túlzottan magas árat szeretnél elkérni az otthonodért. Több oka van azonban annak, hogy ennyien elkövetik ezt a hibát. Egyrészt igen nehéz megtalálni a megfelelő összeget, ha nem vagy jártas az ingatlanok világában. Emellett az értékbecslés hiányában nehezen állapítod meg, hogy vajon mennyit is ér az adott településen az adott lakás. A szakember ugyanis figyelembe veszi az elhelyezkedés mellett az energetikai minősítéstis, ami nagy hatással lehet az árra. 

A valós értékhez muszáj figyelmen kívül hagynod az emlékeket, a rengeteg belefektetett munkát, amit az otthonodon végeztél korábban. Ez ugyanis nem befolyásolja azt, hogy másnak mennyit érhet az ingatlan. Csakis annyit fog érni, amennyit a vásárló hajlandó érte megfizetni, így azt kell nézned, hogy a többi lakáshoz képest a tiéd mit tud. 

Érdemes tudni továbbá, hogy a meghirdetett árhoz képest nagyjából 5-10%-kal kevesebbért tudod majd eladni, hiszen a vevők biztosan akarnak majd alkudozni. De még akkor sem érdemes magas árat megadni, ha hajlandó vagy belőle többet engedni, hiszen ettől még nem fognak a hirdetésre kattintani.

Miért nem érdemes túlárazni?

Több oka van annak, hogy miért nem éri meg számodra, ha kirívóan magas árat akarsz elkérni a házadért. Az ingatlan túlárazással sok nehézséggel nézhetsz szembe, köztük azzal, hogy jóval kevesebben fognak érdeklődni az otthonod iránt. Mivel a legtöbb vásárló már előre tudja, hogy mennyit tud kiadni az új otthonára, így valószínűleg a keresésnél szűrni fog. Ez azt jelenti, hogy hiába engednél belőle többet, ha az érdeklődőknek ki sem fogja adni a hirdetésedet. 

Tipp: Ha van egy ingatlanod, amit 18 millió forintért adnál el, nem érdemes 21 milliót kérni érte, mert sokak a kerek számokat szeretik, azt állítják be a szűrőn. Ez azt jelenti, hogy a érdemes például 19,9 millióért hirdetned, így sokkal több emberhez juttathatod el a képeidet. 

A másik probléma még, hogy jóval több időre lesz szükséged ahhoz, hogy végül el tudd adni a lakást. Az ingatlan túlárazás egyértelmű következménye, hogy mivel kevesebb érdeklődőt érsz el, jóval hosszabb ideig tart majd eladni azt. Nagy szerencsére lesz szükséged, hogy olyan vásárlót találj, aki a magasabb árat hajlandó érte megfizetni.

A legnagyobb nehézség az ingatlan túlárazással kapcsolatban

Talán a legnagyobb gond, ha túl sokat kérsz érte, hogy aki lakáshitelel vásárolná meg, az nem biztos, hogy kap majd annyi hitelt. A banki értékbecslő ugyanis a folyamat elején ki fog menni és alaposan megvizsgálja majd a lakást és a dokumentumokat. Ezáltal látni fogja a reális árat, ami egy túlárazott ingatlan esetében könnyedén kibukhat. A potenciális vevő éppen ezért nem biztos, hogy fog annyi hitelt kapni, amiből meg tudja majd vásárolni a házadat. Persze ilyenkor még lehetőséged van csökkenteni az áron, ilyenkor viszont már valószínűleg bele fogsz fáradni az egész folyamatba. 

Igyekezz tehát már a kezdetekben olyan összeget meghatározni, amely reálisnak számít az aktuális ingatlanpiacon. Ehhez azonban tisztában kell lenned az árak alakulásával, hiszen az szinte hónapról-hónapra változik.