Míg a mesékben a fele királyság a menő, a valóságban a méretes családi házaktól egyre csak szabadulnának a tulajdonosok. A jelenség az eladó nagy méretű családi házak számának növekedését jelenti az ingatlanpiacon.

Továbbra is jelentős számú városlakó költözik vidékre. Közben egyre nagyobb számban jelennek meg az eladásra kínált, 100 négyzetméter feletti, 4-6 szobás családi házak. Ezeknek a családi házaknak körülbelül a fele a fővárosban és a központi helyeken, megyeszékhelyeken található.

Mitől függ a nagy családi házak vételára?

Nyugaton a házak korszerűbbek, ezért a négyzetméterárak is magasabbak, amit tovább fokoz, ha frissen felújított házról van szó. A felújítással közel 10 százalékot emelkedik ezeknek a házaknak a piaci árai. Az ország keleti részén alacsonyabb áron lehet hozzájutni a több szobás otthonokhoz. Nyílászárócsere, hőszigetelés és energetikai korszerűsítés után azonban itt is 25 százalékkal emelkedik az alapár.

Ingatlanvásárláskor nagyon fontos, hogy képbe legyünk, van-e hitel a családi házon. Ilyen méretű házaknál már a fizetnivalók is nagyok, ezért a tartozás is lehet óriási. A tartozást igazoló papírt az eladónak kell beszereznie a banktól, melynek összegét a vevő fizeti meg a banknak.

Az kertes házak állapotáról az ingatlan értékbecslők tudnak szakvéleményt mondani. Jelenleg a nagy házaknak több, mint 50 százaléka felújított és/vagy jó állapotú. Méretűk és eredeti értékük ellenére azonban közel 40 százalékuk közepes értékelésű. A vételár egyszeri fizetnivaló, de a havonta kifizetendő fogyasztás összege állandó, ezért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni! Az adásvételi szerződés mellékletében megtekinthető az épület energia besorolása. Mindenképpen ezt is figyelembe véve hozzuk meg a végleges döntést!

Kinek ajánlott nagy méretű házba költözni?

A jó kapcsolatot ápoló nagycsaládosoknak valóban óriási segítséget jelenthet, ha a gyerekek felügyeletén osztozhat a família. Az idősebb korosztálynak is biztonságérzetet jelent, ha a felnőtt gyermekek a közelben vannak, hiszen bármikor szükségünk lehet a segítségre. Ilyenkor elsőként családtagjainkhoz fordulunk, akik kilométerekre laknak tőlünk.

Több gyerekkel, több generációval egy nagy családi ház jelentős megtakarítást jelent a benzin-, illetve az utazás költségekben. Ugyanakkor a fogyasztással is számolnunk kell, hiszen a nagy ház nagy fogyasztást kíván. Az utazás költségek hiába csökkenthetők, ha az energiafogyasztásunk többszöröse lesz a várthoz képest. Az energetikusok és az ingatlan értékbecslők tudnak részletes felvilágosítást adni az épületek várható energia szükségleteiről, avagy költségeiről.

A ház korszerűsítése (fűtőtestek, konyhai berendezések, nyílászárók cseréje) jelentősen csökkentheti a fizetnivalóinkat, ezért érdemes a vételár mellett ezzel is kalkulálni. Nagy családi házba költözni csak presztízs kérdésből életfogytiglani csapdát jelenthet! A fizetésképtelenség hónapról hónapra egyre nagyobb adósságba sodorja az embert! Hallgasson a hozzáértőkre! Mielőtt megtörténne a baj, mindenképp ajánlott ingatlan értékbecslő szakember segítségét kérni!