Sokszor merül fel a kérdés az emberben, hogy vajon tényleg fel kell-e újítani a házat, mielőtt az eladásra kerül. A téma megosztó, hiszen sokak szerint egy átalakítás megnövelheti az ingatlan értékét, azonban vannak, akik számára problémát okozhat mindezt megvalósítani. Pedig nem véletlenül van annyi lakberendezős műsor, hiszen egy esetleges renoválás jóval vonzóbbá varázsolhatja az otthonunkat. De vajon szükséges felújítás ingatlan eladás előtt? 

Lássuk, hogy mik azokat a szempontok, amiket mindenképpen mérlegelni kell, mielőtt döntést hozunk!

Nem mindegy, kinek szánjuk az ingatlant!

Az első és legfontosabb kérdés, hogy magánszemélyeket vagy befektetőket célzunk meg a lakás eladásával. A potenciális vevő személye ugyanis kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mennyire szükséges az adott házat rendbe hozni. Ha a vásárlók saját magunknak keresnek ingatlant, akkor nem biztos, hogy szükség van egy nagyobb volumenű felújításra. Kisebb ráncfelvarrásokat végezhetünk, hiszen az összképhez nagyon sokat hozzá tud adni egy-egy hiba kijavítása. Az tehát, hogy van-e szükség felújításra ingatlan eladás előtt, nagyban függ attól, kinek szeretnénk azt eladni.

Azt viszont, hogy mennyiért tudjuk meghirdetni, egy értékbecslő jobban meg tudja mondani. Az igazság az, hogy egy lakás vagy ház valódi értékét csak akkor lehet tudni, ha azt már sikeresen eladtuk. Az értékbecslés rögzíti és rajzokkal, fotókkal és dokumentumokkal bizonyítja, hogy mik azok a dolgok, amik befolyásolhatják egy adott ingatlan értékét.

Ennek során nemcsak a belső tér a fontos, hanem bizony az egyéb, távolabbi környezetre ható tényezők is lényegesek lehetnek. Egy értékbecslő célja, hogy meghatározza a reális forgalmi értéket, amihez azonban tudni kell a kereslet-kínálat sajátosságaival kapcsolatos legkisebb apróságokat.

Felújítás ingatlan eladás előtt

Az sem mindegy azonban, hogy fiatal vagy idősebb vásárlóról van szó. Előbbiek ugyanis alapból úgy tekintenek egy lakásra, hogy azt ők milyen formában tudják majd átalakítani, a sajátjukká tenni. Mivel nem tudhatjuk, hogy a másiknak milyen igényei vannak, így teljesen felesleges megoldás szerkezetileg szétbontani a házat, hogy az többet érjen.

Egy befektető viszont kifejezetten olyat keresnek, ami átalakításra vagy nagyobb felújításra szorul. Ők olyat akarnak megvásárolni, amit renoválni tudnak és olyanná formálni, amit magasabb áron tudnak a későbbiek folyamán értékesíteni, eladni vagy kiadni. A legtöbb esetben nekik kivitelező csapatuk van, így felesleges bármit csinálni, hiszen költséget és stresszt spórolunk meg azzal, ha valódi kinézetében mutatjuk meg az ingatlant.

De mekkora a különbség egy régebbi és egy felújított típusú ház között?

Nem egyszerű eldönteni, hogy mennyit érdemes kérni egy már átalakított házért, hiszen nagyban függ attól, hogy milyen környéken található. Emellett lényeges szempont a helyszín, hogy a faluban vagy városban mennyi a modern ingatlan, azokat mennyiért kínálták korábban. Az sem mindegy, hogy a felújítást mekkora költséget jelent, ha kevesebbet, mint amivel növeli az ingatlan értékét, akkor nem árt átgondolni, ugyanis mindegyik fél jól járhat vele.

Mennyi idő alatt kötnénk adás-vételi szerződést?

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy felújított lakás jóval könnyebben elkel, mint egy átalakítást igénylő. Így szempont lehet az is, hogy mennyire sürgős eladni az adott otthont.

Fontos viszont, hogy a renoválást időt vesz igénybe, ráadásul minél több mindent szeretnénk helyrehozni, annál több szakemberre kell majd várni. Közben pedig lakni is kell valahol, így lényeges lehet az átalakítás ideje alatti lakhatás. Ha már van egy másik ház, esetleg lehetőség van szülőknél lakni, akkor könnyebben megvalósítható, mintha addig is bent kellene élni.

Mi a helyzet az udvar felújításával ingatlan eladása előtt?

Sokkal előbb és könnyebben el lehet adni egy olyan házat, aminek szép az udvara, kertje, a terasza. Amennyiben egy belvárosi házról van szó, aminek egy viszonylag nagy erkélye van, akkor bizony azt is figyelembe kell venni a felújítás során.

Ha pedig egy vidéki családi házról van szó, ott sem mindegy, hogy milyen állapotban van az udvar, a melléképületek, van-e gyümölcsfa, zöld terület. Apróbb munkákat itt sem árt elvégezni, mielőtt elkezdjük hirdetni a házat, hiszen így sokkal vonzóbb lesz a vásárlók számára.

Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy vajon szükséges-e felújításba kezdeni ingatlan eladás előtt. Legyen szempont, hogy kinek kínáljuk, milyen társadalmi helyzetben lévő vásárlónak, esetleg befektetőknek szeretnénk eladni. Ezáltal könnyebben tudjuk mérlegelni, hogy valóban kell-e nagyobb átalakításokba kezdeni a hirdetés megkezdése előtt.