A Grimm mesék óta tudjuk, hogy a mézeskalácsház csupán illúzió és a mesebeli házikó küszöbén mindig van egy gonosz boszorka. Olykor az ingatlanhirdetések is hasonló, cukormázba bújtatott átverések, amit csak akkor veszünk észre, amikor már késő. Soha nem szabad, hogy az álomotthon gondolata felülírja a józan ítélőképességünket, hiszen lakásvásárláskor rengeteg pénzt veszíthetünk egy hirtelen hozott döntés miatt! 

A szépen beállított képek a hirdetésben saját jó érzéseinket ébresztik fel bennünk. A képeket látva elképzeljük, melyik bútor hová kerülhetne egy-egy helyiségben és érezzük, amint új otthonunkat betölti a sütemény, vagy épp a frissen mosott ruhák illata. Hol hát a gonosz boszorkány?!

Milyen problémákra figyeljünk ingatlan vásárláskor?

Számos olyan eset kering a neten, amikor az álomházikóról kiderült, hogy nem az, aminek mondták. Boszorkány ugyan nem volt egyikben sem, ám a házfalak tégla helyett vályogból voltak, a frissen festett falak mögül pedig idővel egyre jobban átütött a penész. Sok probléma a ház megtekintésekor nem tűnik olyan nagy bajnak, csak néhány hónap múlva jövünk rá, milyen kiadásokat von maga után pl. egy vizesedő fal visszabontása.

Egy frissen festett fal hátterében általában lakásfelújítás áll, de előfordulhat, hogy a festéssel leplezni szeretne valamit a tulajdonos. Egy sötét, vagy akár hűvös lakás valószínűleg nagyobb energiát, vagy jobb szigetelést kíván. Ezzel szemben egy tetőtéri lakásban a kánikula ma már nagyon nehezen viselhető el klímaberendezés nélkül.

Íme néhány jellemző probléma, amelyekre nagyon oda kell figyelni, mielőtt aláírná az adásvételi szerződést! Ha szükséges kérje értékbecslő szakember tanácsát!

Jó és rossz fekvésű ház: déli tájolással a depresszió ellen

Vásárláskor mindenki “addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér”, ezért ingatlan választáskor sok mindenről kell lemondanunk. Van azonban valami, amit nem mindenki vesz figyelembe a válogatáskor és ez a ház (vagy lakás) tájolása.

A tájolás az új otthonunkban lehetséges napsütéses órák számát figyelembe vevő szempont. A napfény az élet alapja és a depresszió legnagyobb ellensége. Egyes kultúrák nem hiába tartják gyógyítónak a nap erejét! Ha itt-ott muszáj is lejjebb adni az igényeinkből, a tájolást mindig az egyik legfontosabb szempontként kezeljük!

A szigetelés hiánya: vizes és penészedő falak

A földszinti, alagsori lakásokba kevésbé ér el a nap, ezért sötétebben és hűvösebbek az átlagos lakásoknál. Természetes fény hiányában is meg lehet teremteni a világos és megfelelő hőmérsékletű életteret magunknak, ám ez télen-nyáron nagyobb energia használattal jár.

A sötétebb, föld színéhez közelebbi, rossz szigetelésű lakásokra jellemző lehet a vizesedés. A salétromos fal sajnos nem csupán egy lefesthető, esztétikai probléma! A rossz vízszigetelésnek előbb-utóbb penészesedés lesz a következménye! A penész alattomosan terjed a falak láthatatlan részein. A vizes fal dohos szaggal jár, amit a lakberendezési tárgyak és a ruháink is magukba szívnak. A penészgomba emellett egészségünkre is ártalmas, hosszú távon a tüdő és a légutak megbetegedését okozhatja.

Saját, vagy megvásárolni kívánt lakásának energiaszükségletét az energetikai szakembertől tudhatja meg. A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet előírja, hogy a régi tulajdonosnak az adásvételi szerződés mellékleteként érvényes tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Ne higgyen a mesékben! A mézeskalácsház nem létezik!